vrijdag 26 april 2024

 Natuurbeheerplan Zuunvallei 


Beste lezer,

Veel commotie afgelopen week bij de landbouwers en het kon natuurlijk niet uitblijven-het deinde lichtjes uit naar de gemeenteraad weliswaar in de vorm van electoraal statement maar goed dat is eigen aan politiek. 

Nu, waarom was ik als boer en als raadslid niet aanwezig op de vergadering van afgelopen woensdag? Ik kan daar 2 redenen voor verzinnen:

1 : ik was ziek en je moet daar niet mee lachen want er is nl een  nieuwe variant van het griepvirus uitgebroken in Leeuw zijnde "samenbraaksel".

2: de echte rede : Boerenbond kan mij gestolen worden, dat werkt wat mij betreft als een rode lap op een stier! Ik weet eerlijk gezegd niet wie ik het meest moet wantrouwen, Natuurpunt of Boerenbond?? 

Nu, mijn mening en de (mijn) waarheid  wat het  NBP betreft: Natuurpunt moet ,zoals een boer zijn oppaangifte dient in te vullen , zoals een jager zijn wildbeheerplan moet neerleggen , een NBP indienen om net als die 2 vorige subsidies te kunnen verwerven! Daar is op zich niets mis mee maar wat wel niet kan is dat  ze ondanks de luttele 18 ha die ze beheren  een visiegebied van meer dan 200 ha afbakenen waar zij samen met ANB gaan bepalen hoe de toekomst eruit zou moeten zien voor dat gebied en dit zonder eigenaars te kennen . Ik citeer 1 punt uit hun plan  "voedselproductie is niet noodzakelijk" ?? Alleen natuur niveau 4 telt, dat is reservaat dus met enkel privileges voor hun leden en vriendjes. Nee, ook Jan met de pet komt er niet in! Ook verwerven ze op die gronden (op termijn weliswaar) voorkooprecht en dit leidt onherroepelijk tot een minwaarde zowel voor die eigendommen als voor de aanpalende gronden en dit allemaal zonder inspraak. Dat visiegebied bestaat naast landbouwgronden veelal uit percelen die betrokken eigenaars verworven hebben  met zuurverdiende spaarcentjes en die dat ook nog eens onderhouden met zuurverdiende centjes en niet met subsidies! Anderen verkregen het uit erfenis en koesteren het al generaties lang evenzeer als zij hun dierbaren koesterden. En dan komen de groene rakkers en die gaan eens zeggen lees (commanderen en sanctioneren) wat er moet en mag gebeuren in de veronderstelling dat zij alleen de wijsheid in pacht hebben terwijl ze amper 8 % van de mensen vertegenwoordigen en hoogstens 1 % van het intellectueel vermogen bezitten. 

Wat is nu het spijtige kantje wat ons gemeentebestuur ( lees college)betreft: Ze gaan beide partijen horen en dan op 13 mei komt het op het college . 2 dagen voor de deadline van de bezwaarschriften?Een kwestie van agendering blijkbaar. Maar goed, politieke Leeuw probeert net voor de verkiezingen dit vervelend brandje te blussen en eigenlijk hebben ze geen echte inspraak laat staan beslissingsrecht in dit dossier. Ook is het zo dat indien het NBP in huidige vorm wordt goedgekeurd ,wat zeer waarschijnlijk is,het gemeentebestuur dit plan gaat(moet)volgen. Concreet betekent dit bvb het volgende : U heeft een eigendom in het visiegebied en wil bvb , een schuilhok zetten of eens barbequeën ,of laat ons zeggen een paintballwedstrijdje organiseren met vrienden, dat dit niet meer kan  want je moet de gemeente toelating vragen en die moeten advies vragen aan ANB en de gemeente hoeft dat niet altijd te volgen maar SPL en bij uitbreiding de meeste gemeenten volgen kwasi altijd het advies van ANB . Volledige duidelijkheid in de materie wat de gemeente wel en niet kan , kan je eigenlijk best aan de burgemeester vragen want mijn ervaring leert mij dat hij een ongeëvenaarde dossierkennis heeft . Nu kan je dit alles natuurlijk aan je laars lappen want vermoedelijk zijn er toch geen sancties voorzien-dat konden we gisteren horen in een andere zaak weliswaar- maar met ANB let je toch maar beter op, die hebben nl geen vrienden! Op zich een goede zaak natuurlijk dat vriendjespolitiek hen vreemd is- moesten alle diensten maar zo consequent zijn! Het probleem met ANB is dat ze heel star zijn en moeilijk of niet in overleg gaan maar dat laatste is veeleer een persoonlijke fustratie.

Samengevat vind ik dit alles dus een flagrante inbreuk op het eigendomsrecht. Inspraak van de eigenaar zou een evidentie moeten zijn. Maar goed , het dossier wordt ongetwijfeld nauwlettend opgevolgd door ons gemeentebestuur dat uitpuilt van de boeren die ongetwijfeld het beste met ons voorhebben. Ik kijk dan ook al uit naar het ongetwijfeld negatief advies dat het college op 13 mei zal geven en anders , afspraak op 13 oktober!

Als je het plan wil inkijken of bezwaar indienen

https://natuurenbos.vlaanderen.be/inspraak-van-de-burger/natuurbeheerplannen-publieke-consultatie#toc-natuurbeheerplan-zuunvallei

Of als je meer info wil waarom gemeentebesturen eerder volgzaam zijn in dit soort materie:

https://vilt.be/nl/nieuws/kritiek-op-de-publieke-aankondig-van-een-natuurbeheerplan


May the force be with us!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten